Kind met inktvlekken: Streetartparcours in Turnhout


Het lespakket Kind met inktvlekken neemt je leerlingen mee op een streetartparcours in Turnhout.

Het is 1892. Senne is 11 jaar en een fabriekskind. Hij werkt, net als veel kinderen, in één van de Turnhoutse drukkerijen. Het werk is hard en zwaar, de dagen duren lang. De inkt van de machines kleeft onafwisbaar op zijn kleren, handen en huid. Op wat een gewone werkdag moest worden, zet Senne ongewild een reeks gebeurtenissen in gang, met grote gevolgen.

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids.

Hieronder vind je de thema's die aan bod komen:

Turnhout, stad van m’n hert - Stadsontwikkeling
Net als alle andere steden ziet Turnhout er vandaag helemaal anders uit dan aan het einde van de 19e eeuw. De straten, de gebouwen, de oppervlakte… Het spreekt tot de verbeelding als je je het stadsleven uit die tijd probeert voor te stellen. De oude afbeeldingen van Turnhout nemen je mee terug in de tijd.

Vers van de pers – Media
Nieuwsbronnen en (social) media in het algemeen spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Eind 19e eeuw was de papieren krant de voornaamste nieuwsbron. In Turnhout was dit De Kempenaar. Op het eerste gezicht helemaal anders dan wat we vandaag kennen en toch zijn er gelijkenissen. Speciaal voor Kind met inktvlekken werd een uitgave van De Kempenaar ontworpen. Deze is opgebouwd als een 19de-eeuwse krant en bestaat grotendeels uit echte krantenartikelen uit die periode.

Een dag uit het leven van … - Sociale ongelijkheid
In het verhaal van Senne zijn de verschillen in sociale klassen erg voelbaar. Dit bepaalde sterk het dagelijks leven van volwassenen én kinderen. Zo ziet het leven van Mevrouw Dessauer er helemaal anders uit dan dat van Senne en zijn familie.

De klok tikt! - Tijd
In het fabrieksleven speelde tijd een cruciale rol. Sinds de uitvinding van de klok loopt het leven heel wat efficiënter. De klok laat de machines op tijd draaien en producten van de band rollen. En de prikklok regelt het leven van de arbeiders. Het recht op vrije tijd zoals we dat vandaag kennen, bestond nog niet. 

Get up, stand up - Kinderrechten
Het verhaal van Senne doet nadenken over wat het betekent om kind te zijn. Op 20 november 1989 werd het verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen door de Verenigde naties. Dat is nog niet zo lang geleden. Het verhaal van Senne speelt zich af in een periode waarin zulke afspraken nog in de kinderschoenen stonden.

De straat op! – Street art
Kind met Inktvlekken is een uniek street art verhaal doorheen de stad. Als je door je stad of dorp loopt, kom je vast nog heel wat voorbeelden tegen. Onder de noemer street art vallen verschillende legale of illegale kunstuitingen in de openbare ruimte.

Den schoonen historiek van ’t Nederlandsch - Geschiedenis van het Nederlands
Een taal is altijd in beweging. De geschreven en gesproken taal die wij kennen is niet meer dezelfde als die van het einde van de 19e eeuw en over vijftig jaar zal het Nederlands weer helemaal anders uitzien.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Speelkaartenmuseum
Organisatie