Gezond en duurzaam eten
Kinderen en jongeren hebben veel energie nodig: er valt zoveel te ontdekken en te leren! Daarom is gezond en gevarieerd eten voor hen zeker essentieel. Naast een gezonder gewicht, hogere weerstand en een betere slaap dragen gezonde eetgewoontes ook bij aan een hogere concentratie en een beter leervermogen. En of dat van pas komt op de schoolbanken!
Regelmatig eetpatroon
Gezond eten gaat ruimer dan welke voedingsmiddelen je best eet. Het gaat over een regelmatig eetpatroon ontwikkelen, genoeg eten in functie van de noden van een opgroeiend lichaam, genietend omgaan met eetmomenten en inzetten op een gevarieerd voedingsaanbod.
Duurzaam
Gezonde voeding gaat ook over duurzaamheid. Zowel in tijd (niet alleen nu maar ook in de toekomst) als ruimte (toegankelijk voor iedereen, wereldwijd). Het concept duurzaamheid wordt gekenmerkt door drie pijlers: het milieu, het sociale en het economische aspect.
Omgeving
Belangrijke voorwaarden om tot gezond en duurzaam eetgedrag te kunnen komen zijn o.a. kennis over en positief staan ten opzichte van gezonde, duurzame voeding. Ook een omgeving waar de gezonde en meest duurzame keuze de gemakkelijkste is, helpt. Als leerkracht en als school kan je je steentje bijdragen door les te geven over gezonde, duurzame voeding en een gezond en duurzaam voedingsaanbod te voorzien.
Deze themapagina helpt je op weg
Verschillende organisaties ondersteunen scholen met een divers en uitgebreid aanbod aan activiteiten, lesmaterialen, methodieken, nascholingen en goede praktijken die kunnen inspireren om te werken aan gezond, duurzaam eetgedrag op en rond de school.
Op deze themapagina wordt dit aanbod samengebracht, zodat leerkrachten en directies eenvoudig de weg vinden naar de ondersteuning die ze op dat moment nodig hebben. Zo kunnen ze evolueren van actieve, maar losse activiteiten naar een schoolbeleid waarin gezonde, duurzame voeding alle kansen krijgen.
Weken of dagen van...
Zoek je een gepast moment om dit thema in de kijker te zetten?
- Wereldvoedseldag: Deze dag (jaarlijks op 16 oktober) op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen.
- Week van de smaak: Van maandag 30 oktober t.e.m. zondag 5 november 2023 was het weer tijd voor de lekkerste week van het jaar! Datum voor 2024 volgt nog! #weekvandesmaak
Zoek en vind
Gebruik de filters in de linker kolom om meer gericht te zoeken:
- Lesmateriaal over gezond, duurzaam eten vind je bij Downloadbaar lesmateriaal, Video en Fysiek materiaal
- Nascholing over gezond, duurzaam eten vind je bij ‘Nascholing of activiteit’
- Informatie over een gezond en duurzaam voedingsbeleid vind je bij Artikel en Website
- Gebruik de trefwoorden gezonde voeding of duurzame voeding in de zoekfunctie, afhankelijk van waar jij de focus op wil leggen
De organisaties
Of, maak kennis met het aanbod van de verschillende organisaties die rond dit thema werken:
- MOS Vlaanderen
- Rikolto
- Vlaams Instituut Gezond Leven
- Nutrition Information Center (NICE)
- GoodPlanet Belgium
- Eetexpert
- CM
-
Soep op de stoep : MOS-actiefiche
Dit document vormt een leidraad om met je leerlingen aan de slag te gaan rond duurzaam voedsel en duurzaam consumeren van voedsel.
Leerlingen worden uitgedaagd om een soeprecept te bedenken dat aan duurzame voorwaarden voldoet. Als afsluiter kan …
Downloadbaar lesmateriaal (4) -
Ik drink slim en ga op zoek naar de beste dorstlesser: MOS-actiefiche
Leerlingen onderzoeken met dit project de samenstelling van verschillende soorten dranken (onder andere frisdrank, fruitsap, flessenwater, drinkwater) en vergelijken deze met elkaar (voedingswaarde, dorstlesser,...). Bovendien gaan ze op zoek naar …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
De ananasboot : KaMOShibai over duurzame voeding
Karel Appel wacht zijn vriendinnen Fien en Mien Ananas op in de luchthaven. Daar is Mien al! Maar waar blijft Fien nu? Fien komt met de boot van Brazilië naar België. Ze vindt dat vliegtuigen de lucht vervuilen. Maar hoe vinden ze Fien …
Downloadbaar lesmateriaal (14) -
Lekker Gezond!: Educatief pakket over de voedingsdriehoek
Wil je je leerlingen meer vertellen over gezonde en milieuverantwoorde voeding? Hen tonen wat evenwichtig eten betekent? Maar weet je niet goed hoe? Oog voor Lekkers schotelt je een hapklaar antwoord voor: het educatief pakket …
Downloadbaar lesmateriaal (69) -
De voedingsdriehoek: Inspiratiebundel
Tip voor de Week van de Smaak: een les(senreeks) over de voedingsdriehoek. Zo leren je leerlingen hoe ze lekker én gezond kunnen eten.
Deze inspiratiebundel bevat een antwoord op al je vragen over gezond eten en dus over de …
Downloadbaar lesmateriaal (59) -
Voeding en eetgedrag: Leerlijn
De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Je kan de leerlijn gebruiken om lesinhouden en lesmateriaal te selecteren en te …
Downloadbaar lesmateriaal (29) -
Traktaties in de basisschool: Tips en inspiratie om afspraken te maken
Met deze fiche wil men leerkrachten tips en inspiratie geven over afspraken die men kan maken rond gezonde (verjaardags)traktaties op school.
Downloadbaar lesmateriaal (4) -
Suiker: Inspiratiebundel
Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt de inspiratiebundel Suiker, onverbloemd een antwoord. Zo wordt het wat, …
Downloadbaar lesmateriaal (47) -
Energiedranken: Inspiratiebundel
Energiedranken worden populairder in de examenperiode. Je weet intuïtief dat ze niet goed zijn voor je leerlingen, maar meer kan je er misschien niet over zeggen. Zijn ze ongezond? Is het frisdrank? Of toch eerder sportdrank? Zijn ze …
Downloadbaar lesmateriaal (38) -
Gezonde en duurzame voeding: Quiz
Quiz over duurzame en gezonde voeding. De quiz bevat 15 vragen waardoor leerlingen meer te weten komen over verschillende thema's zoals plastic, labels, chocolade en seizoensgroenten.
Downloadbaar lesmateriaal (16) -
Soep met ballen: MOS-actiefiche
Opdracht waarbij de leerlingen op zoek gaan naar gezonde, lokale en seizoensgebonden producten. Hiervoor doen ze een beroep op bedrijven en kleinhandel in hun schoolomgeving.
In dit filmpje zie je hoe leerkrachten aan de slag gaan met de …
Downloadbaar lesmateriaal (10)